banner

A beltéri falfesték kiválasztásának legfontosabb alapjai

Legnagyobb festhető falfelületünk, az otthonunk festésére a festékgyártó cégek különösen nagy figyelmet fordítanak. A különféle festékek mindenféle igényt kielégítő tulajdonságai kedvezőbben befolyásolhatják, hogy a festékek erdejében vajon melyik mellett is döntsünk.

Ilyen nagy horderejű munkához mindenképp válasszunk ismert, minőségi falfestéket, melynek leírása tökéletesen eligazít bennünket, hogy a gyártó milyen célra gyártotta a családja kezünkben lévő tagját.

Akár alapozó, akár fedőfestékről beszélünk, a gyártó tanácsait betartva tökéletes eredményben lehet részünk és elégedetten tekinthetünk munkánk eredményére.

A festékmennyiség meghatározásánál mindenképp nézzük meg, hogy a gyártó hány rétegű festést javasol a tökéletes fedés illetve szín érdekében, valamint pontosan ki kell számolnunk a festendő felület nagyságát. Különösen akkor számoljunk kicsit bőséggel, ha saját magunk által pasztával színezett festékkel dolgozunk.

Összefoglalva tehát ne csak az ár figyelembe vételével döntsünk, hiszen az eredmény érdekében lehet, hogy végül nagyobb mennyiségű festékre lesz szükségünk, mint ahogy azt előre gondoltuk.

Rétegek, azaz mit mivel használjunk?

Mivel nem feltétlenül tartozik napi feladataink közé a fal- illetve fafelület festés, bízva a gyártóban használjuk ugyanazt a termékcsaládot, így biztosan elkerülhetjük a dudorosodást, foltosodást. A különböző gyártók különböző összetételű festékeivel végül elégedetlenül nézhetünk munkánk eredményére.

Fafelületeink védelme

A természetes anyagok felhasználása különleges védelmet is igényel. Mivel lakásainkban egyre inkább hajlamosak vagyunk minél több fa alapanyag használatára, pl ajtóink, gondoljunk ezen anyagok védelmére is, hiszen mechanikai igénybevételüket, illetve kopásállóságukat nagyban javíthatjuk, ha megfelelő védelemmel látjuk el.

Mivel fapadlóink nap mint nap erős igénybevételnek vannak kitéve, a kopásállóságra mindenképpen ügyelnünk kell. Ezeket akár oldószeres, akár vizes bázisú lakk formában beszerezhetjük.

Mivel az utóbbi szagtalan, a száradási ideje pedig gyors, a munka elvégzése illetve a várakozási idő sem oly gyötrelmes akár a család, a gyermekek számára sem, persze legfőképp a felvitelnél okoz ez nagy könnyebbséget. Akár a festékszagra allergiásak is nyugodtan használhatják, semmiféle egészségi problémát nem fognak tapasztalni a munka elvégése közben.

Lambériáink és álmennyezetünk felújítása esetében bizalommal választhatunk a sokféle színárnyalatban kapható lazúrok közül, az eredmény garantált.

Falfestékek tulajdonságai

A választék természetesen széleskörű, ezért fontos tudni, pontosan mire is van szükségünk.

Általában színezőpasztával színezhetőek, így milliónyi színváltozatot hozhatunk létre, csak bátorrak és ügyesnek kell lennünk a keverésnél.  Arra azért mindenképpen gondoljunk, hogy egy esetleg felmerülő utólagos keverésnél nem fogjuk tudni ugyanazt az árnyalatot kikeverni, márpedig a gyermekeink kreativitásukat kiélendő falra rajzolásait nem feltétlenül szeretnénk sokáig az nappali szoba falán látni.

Ha előre gondolkodunk, bőven számoljuk ki a festék mennyiséget és teszünk el belőle „rosszabb időkre”.  Az elkeverésnél azonban legyünk nagyon alaposak és ne bízzuk a véletlenre az eredményt. Ajálott a festékkeverőgép használata, hiszen tarka foltok sem feltéltenül fognak minket elégedetté tenni.

Aki nem biztos az alaposságában dönthet az előre kikevert színek mellett, ezek esetében bármikor tud javításokkal élni, az eredmény ugyanolyan lesz.

A minták kedvelőinek esetében is van jó tanácsunk. Szerencsére már kapható a fűrészporos tapétahatású festék is, így elkerülve a tapétázás nehézségeit ugyanolyan hatást érhetünk el egy egyszerű festéssel is.

Léteznek már lég- és páraátereszető képességű festékek is, nyugodtan éljünk a lehetőséggel!

Ezen ismeretek tudatában már mindenki könnyedén nekiláthat lakása kicsinosításához, hiszen a felsorolt szabályok betartása esetében semmiféle kellemetlen meglepetésben nem fognak részesülni.

Az eredmény kialakulása közben elégedettséggel telhetnek el, így a munka is könnyebben fog menni.

Jó munkát!

Tudja meg, hogy mennyibe kerül, MOST:

Név (kötelező)

E-mail (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Település:

Festendő felület négyzetméterben

Hőszigetelőfesték alkalmazásának helye, Kérem válasszon a legördülő listából:

Egyéb a felhasználással kapcsolatos kérdés, megjegyzés: