banner

Kültéri falfesték: mire figyeljen vásárláskor?

Homlokzati, kültéri falfesték: esztétika és védelem otthona falainak!

Homlokzati festéssel nem csak mutatóssá varázsolhatja háza falát, hanem otthonának külső védelméről is gondoskodhat. A minőségi, kültéri falfestékekkel elérhető esztétikus homlokzat hosszú távon biztosíthat stílusos megjelenést épületének. A minél tovább tartó mutatós homlokzati felületek elérése érdekében ne feledkezzen meg az alapos előkészítésről sem.  Az időtálló kültéri falfestés tartóssága ugyanis nagyban függ az azt megelőző falelőkészítéstől. Homlokzati festés előtt minden esetben gondoskodjon az épületfalak esetleges hibáinak, szintkülönbségeinek kiegyenlítéséről, a javítások elvégzéséről, így otthonának szépségét időtállóvá teheti.

Kültéri falfesték: mire figyeljen vásárláskor?

A homlokzati festék kiválasztásakor mindenképpen ügyeljen arra, hogy az esztétikai funkciója mellett védelmi feladatát is ellássa a kültéri falfesték. Legyen akár lágy vajszín, tüzes piros vagy mediterrán terrakotta a megálmodott homlokzatszín, fontos, hogy megfelelő minőségű festékből válasszon! A homlokzatfestésnek ugyanis kiemelt feladata maga a falfelület, a vakolat és az épületszerkezet nedvességtől való megóvása. A kültéri falfelületek állagának védelme érdekében a homlokzat festéknek meg kell akadályoznia, hogy az esővíz, valamint az abban oldott savas anyagok beszivároghassanak a falszerkezetbe. Amennyiben ezt a védelmi funkcióját nem jól látja el, a házának homlokzatát könnyen felhólyagosodások esetleg festék leválások csúfíthatják el. Fontos tehát, hogy vásárláskor kiemelten ügyeljen a kültéri festék víztaszító képességére.

Kell a homlokzati festéknek nedvességet áteresztenie?

Minden homlokzati falfesték hatással van az épületfal nedvességtartalmára. Az ideális és hosszú távon is jól funkcionáló kültéri falfestéknek ezért rendelkeznie kell bizonyos páraáteresztő képességgel, ugyanis száraz időben biztosítania kell az épület belső nedvességének párolgását. Ezentúl fontos és szükséges tulajdonsága a jól funkcionáló homlokzatfestéknek a rövid száradási idő is, hiszen csapadékos időjárás következtében a nedves fal még több szennyeződést vehet fel, ami felgyorsíthatja a kültéri festékfelület bomlását. Bizonyos idő elteltével, minden, az időjárási viszontagságoknak kitett épülethomlokzatot szükséges javítani. A homlokzatrenoválást célszerű már a legelső festékhibák megjelenésekor elvégezni, megelőzve így a kültéri falfesték adalékanyagainak krétásodását.

Megkülönböztetünk meszes-, szilikát alapú– és szilikon bázisú kültéri falfestékeket. A választás megkönnyítése érdekében az alábbiakban részletezzük az egyes homlokzatfesték típusokat.

A meszes homlokzatfesték felvitele nem igényel speciális szerszámot ezért felhordása könnyű. Környezetbarát kültéri falfesték típus, mely kiváló színtartó-, fedő és víztaszító képességgel rendelkezik. A nedvességet azonban nehezen engedi át, ezért meszes homlokzati festék használata csak olyan falfelületen javasolt, ahol a szigetelés egyéb más módon megoldott. További hátránya, hogy fagyállósága mérsékelt, ezért felhordása csak +5 °C fölött végezhető el.

A szilikát alapú kültéri festékek tartós fedőképességgel rendelkeznek. Mivel kémiai úton kötnek az alaphoz kiemelten időjárásálló, tartós homlokzatfestékek. Megfelelő előkészítést követően jól alkalmazhatók régi és új felületeken, azonban gipsz vagy akril alapra nem javasolt a felhordásuk.  Jó páraáteresztő-képességű, viszonylag olcsó, széles körben alkalmazott kültéri festéktípus. Hátránya, hogy a falfelület sérülése esetén a kész homlokzatfestés nehezen korrigálható.

A szilikon bázisú homlokzatfestékek a vizes alapú kültéri falfestékek csoportjába tartoznak. Jó tapadó és fedőképességgel rendelkeznek, kiváló víztaszítók és páraáteresztők továbbá kiemelkedő az UV sugárzással szembeni ellenállásuk. Összegezve tehát a legoptimálisabb kültéri homlokzati festékek.