banner

Megbízható favédelmi eljárás fafesték használatával

A beépített faanyagok védelme és minőségének megőrzése nem csupán saját érdekünk, hanem a favédelem már jogszabályilag előírt folyamat is. Ha a beépített faanyagainkat biztonságban szeretnék tudni akár több évtizeden keresztül is, akkor mindenképp favédelmet kell alkalmaznunk fafesték használatával. A védelem és megelőzés a legfontosabb ezen a szakterületen, mégis számtalan esetben előfordul, hogy csak a sérülés, esetleg károk megjelenésekor kezdenek sokan favédelmi eljárásokat alkalmazni, természetesen így már megkésve. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy nem csupán a faanyagot védjük így meg, hanem komolyabb költségektől is megóvhatjuk magunkat, hiszen egy nem megfelelő vagy elkésett favédelem esetén sérülhet, vagy károsodhat épületünk tetőszerkezete vagy akár padlóburkolata is, melyek csak költséges eljárás alkalmazása és megfeszített munka árán tudunk kijavítani szakember segítségének igénybevételével.

Miért kulcsfontosságú a szakszerű favédelem?

Épületeinket számos ponton védjük, legyen szó akár kültéri- akár beltéri védelemről, így beépített faanyagaink védelméről sem szabad elfeledkeznünk, leginkább annak tudatában, hogy faanyagaink bizony folyamatos veszélynek vannak kitéve a kártevők okozta sérülések és a gombás fertőzések miatt. A nem megfelelő hatékonyságú vagy elégedetlen eljárás szerint alkalmazott favédelem, nem biztosítja a kártevők és gombásodás elleni szükséges védelmet, mely védelem nélkül jelentős költségek keletkezhetnek a hibák és sérülések elhárítása folyamán. Ha megtörtént a nem várt negatív következmény, a károsultak a favédelmi szakemberek segítségét kérik a probléma megoldására, nem tudva, hogy így már-már lehetetlen feladat elé állítják a favédelmi szakembereket, hiszen minden sérülés és kár egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, így mindegyik esetben egyedi eljárásokat kell alkalmazni az eredeti állapotok visszaállítása érdekében. Ennek okán a favédelmi szakemberek által legtöbbször javasolt tanács a megelőzés folyamata, melynek során megfelelő hatékonyságú fafesték használatával elkerülhetőek a későbbi károsodások és esetleges sérülések.

A favédelem legyen az első!

Sok faanyag beépítéssel foglalkozó szakember mellőzi és elhanyagolja a szakszerű fafestékek alkalmazását, ezáltal a minőségi favédelmet és csak később használnak fafestéket, mikor már a faanyag károsodott, pedig a kellő időben végzett favédelem megóvja a faanyagot a jövőbeli rongálódásoktól. A minőségi favédelemhez nem elég a több szakember által igénybe vett légszárításos módszer, szükség van a megfelelő hatásfokú favédőszer alkalmazására is. A két módszer között nincs lényeges költségbeli eltérés, viszont a legfontosabb a szükséges hatékonyságú favédőszer használata már a faanyag beépítésének megkezdésekor. A favédőszerrel történő kezelés szerteágazó művelet, melynek során a beépítésre kerülő faanyag felületét bőségesen át kell itatni a hozzá leginkább alkalmas favédőszerrel. A minőségi favédelmi eljárás során nélkülözhetetlen a megfelelő kezelés megválasztása, ugyanis a kezelés, ami leginkább meghatározza a favédőszer kellő mélységig való behatolását a faanyagba. A megbízást végző szakembertől ajánlatos írásos dokumentáció igénylése, amely magában foglalja a favédelmi művelet során alkalmazott favédőszerek pontos megnevezését és tulajdonságait, valamint a ténylegesen végrehajtott művelet konkrét leírását. Az ilyen formában igényelt dokumentációk kellő védelmet nyújtanak a megbízó számára, a későbbi esetlegesen felmerülő károk vagy hiányosságok igazolására.

Favédelem csak fafesték alkalmazásával hatásos

A különböző favédelmi eljárásokhoz már számos egyedi jellemzővel bíró fafestéket alkalmazhatunk, melyeket, ha szakszerűen választunk meg a megfelelő eljárással együtt, akár több évtizeden keresztül is biztosíthatjuk a megfelelő favédelmet beépített faanyagainknak a rovarkárok és gombás fertőzések ellen éppúgy, mint az időjárás károsító hatásaival szemben. A fafestékek leggyakrabban vízbázisúak, mely tulajdonság által lehetővé válik a fafesték mélyen fába való beszívódása, így biztosítva a kellő védelmet mind az időjárás, mind a rovarkárok és gombásodás ellen. A fafesték alkalmazása során nem elegendő csupán a védőréteg felecsetelése, szükséges továbbá az előírt áztatási idő betartása is a megfelelő hatékonyság elérésének érdekében.

A maximális favédelemhez elengedhetetlen a fafesték híg tulajdonsága, mely biztosítja a fafesték a faanyag erezetébe kellő mélységig történő beszívódását, valamint a megfelelő sűrűség, amely ellenálló védelmet képez a faanyag felületén, így védve a faanyagot az időjárás károsító hatásaival szemben. Az ideális fafesték kiváló alapozó tulajdonsággal és megfelelő sűrűséggel rendelkezik, valamint biztosítja a nélkülözhetetlen ellenálló védelmet az időjárás és UV sugárzás ellen. Így érhetjük el a legeredményesebb favédelmet, az ideális fafesték megválasztásával és a megfelelő szakértelem szerint végzett favédelmi eljárás felhasználásával együtt.

Tudja meg, hogy mennyibe kerül, MOST:

Név (kötelező)

E-mail (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Település:

Festendő felület négyzetméterben

Hőszigetelőfesték alkalmazásának helye, Kérem válasszon a legördülő listából:

Egyéb a felhasználással kapcsolatos kérdés, megjegyzés: