banner

Ne legyen nyűg a szobafestés! Falfestési javaslatok, tanácsok.

Szobafestés előtt a legfontosabb feladat az új szín és anyag kiválasztása. Először is el kell döntenünk, hogy tapétát szeretnénk, vagy falfestéket. A manapság gyártott tapéták már minden igényt kielégítenek. A rusztikus stílustól a legmodernebb falburkoló anyagig nagyon széles a választék. Korunk technikai újítása a fotótapéta. Ezekkel a kiváló minőségű burkolókkal a négy fal között is a természetben érezhetjük magunkat. Ha a festéknél maradunk, a legfontosabb szabály, hogy az adott szoba méretét figyelembe véve, a saját ízlésünknek megfelelően válasszuk. Mert hiába tetszik a mély bordó szín.

Ha a nappalink ilyen, könnyen érezhetjük magunkat egy francia kis budoárba. Nyilván az is előfordulhat, hogy pont ez a cél! Ezzel a példával csupán arra szerettem volna rávilágítani, hogy mennyire körültekintően kell színt választanunk. Egy megszívlelendő tanács: egy szobában maximum kettő színt használjuk. A szín hangulatkeltő eszköz. Az összes színt párosítja a tudatalattink valamilyen dologhoz. Amint belépünk egy térbe, az ott használt szín elő fog csalogatni egy érzést belőlünk.

Fontos szerepe van az adott szobában elhelyezett bútorok, kiegészítők színének is. Ha ezek összességében harmóniában vannak egymással, akkor egy igen hangulatos helyiséget kapunk. A tudatos, megfontolt tervezéssel elkerülhetjük a kuszaságot.

Kisgyerekes családoknál lényeges kérdés a gyerekszoba színe. Ha a falrész szennyezett, akkor hiába festjük át, miután megszárad teljesen más tónusa lesz. Elüt majd az eredeti színtől. Ezért általában a fehér színt javasolják sokan, mert akár házilag is ki lehet javítani. Én viszont inkább a drágább, de praktikusabb mosható falfestéket ajánlom. Nagyon hálásak leszünk ennek a falburkolónak majd később, mikor a csemete piktornak érzi magát. A mosható falfestékkel sok fejfájástól óvhatjuk meg magunkat.

Színezés előtt szem előtt kell tartanunk, hogy mekkora térrel gazdálkodhatunk. Ha világos színt használunk, a teret tágabbnak érezzük, ha viszont sötét színnel festünk, az a teret szűkíti. El kell döntenünk tehát, hogy szűkíteni vagy bővíteni szeretnénk. Például ha van egy nagy tágas előszobánk kevés bútorral, ami szinte „elvész” a térben, akkor szűkíteni célszerű. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy nem festünk teljesen a plafonig, hanem hagyunk körülbelül 30-50 centimétert szabadon. Ezzel a trükkel olyan hatást érünk el, mintha lejjebb került volna a mennyezet.

A szobafestés előszobája

Ha elképzeltük és megvan a szín és anyag, akkor hozzákezdetünk a festés előkészítéséhez. Ez gyakran több időt vesz igénybe, mint maga a festés. Általában ilyenkor gondot okoz a sok kis apró holmi pakolászása. A festés előtti időszak, optimális helyzetet teremt egy kis szelektálásra is. Fóliával megóvhatjuk a bútorainkat, és a parkettát. Ha tágas a szoba, vagy kevés a bútor, akkor elég, ha középre toljuk a bútorokat és egybe takarjuk le. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor viszont nem kerülhetjük ki a pakolást.

Szobafestés előtt a díszléceket, konnektorokat, kapcsolókat, tükröket és egyéb dekorációkat távolítsuk el.

Egyedül nem megy…vagy mégis? Alkalmazzunk szobafestőt, vagy ne?

Ez csak az anyagi helyzetünktől függ. Meghatározó a festésre szánt szobák nagysága. Nem mindegy a felület sem. Mert gondoljunk csak bele: egy normális átfestést igényel a szoba?  Vagy többször meszelt felületünk van, ahol ezt el kell távolítani, leglettelni, és majd csak ezután jöhet a festés?          A szakember ideje súlyos pénztömeget von el tőlünk. Függ az ár, a festék vagy tapéta minőségétől is. Célszerű körbekérdezni ismerőseinket, barátainkat az aktuális árakról. Az internet is nagy segítséget nyújthat. A legoptimálisabb helyzet az lenne, ha van az embernek egy szakember barátja, akire nyugodt szívvel rábízza ezeket a dolgokat. De ez csak keveseknek adatik meg. Így ha van tapasztalatunk és bátrak is vagyunk, akkor máris hajtogathatjuk a papírcsákót a fejünkre.

Csináld magad, vagy hívj szakember? Festői gondolatok

Ha új a falfelületünk, akkor ennek előkészítésével nem lesz sok bajunk. Viszont ha felújítunk, akkor bizony elő kell venni, vagy meg kell vásárolni a kapargató szerszámainkat. Ha sokrétegű a festék a falon, akkor szinte le kell verni róla. A tapéta eltávolítására is szánjuk kellő időt. Itt bevonhatjuk a többi családtagot. Családépítő és otthonszépítő elfoglaltság. Miután a régi falburkolót eltávolítottuk, jöhet a glettelés. Ha csak nem vagyunk nagyon profik ebben, akkor ezt mindenképp bízzuk szakemberre. Könnyen lehet nagy hibát csinálni házilag. Miután a glettelt felület megszáradt, simára csiszoljuk a felületet. Babra munka, de megéri átpolírozni is.

Ma már kaphatók dekorációs glettek. Ezek felhordásával márványozott hatást tudunk elérni. Ezeket természetesen nem kell csiszolni.

Az alapozófestékkel sokan próbálnak spórolni, pláne ha szakember nélkül festenek. Magyarul: kihagyják az alapozást. Pedig a glettelés után ez a második legfontosabb dolog. Használatával elkerülhetjük, hogy foltos legyen a falfelület. Ezek között a festékek között is van olcsóbb és drágább. Megéri a drágább, jobb minőségű alapozófestéket venni, mert azt elég csak egy rétegben felvinni. Míg a rosszabb minőségű alapozóval két, gyakran három réteget is muszáj felfesteni. A minőségi festék ugyan drágább, de összességében időt, munkaerőt, tehát pénzt spórolunk általa. A nagy falakat célszerű falfestő géppel színezni, a kisebb kiszögeléseket pedig különféle ecsetekkel pingálhatjuk.

Fontos a festés minta kiválasztása is. Ha az imént említett dekorációs glett anyagot alkalmazzuk, akkor ezen nem kell gondolkodnunk. Kaphatók különféle dekorációs festékek is. Ezeknek a festékeknek a felhordási technikája szerint elérhetünk antikolt és márványozott felületet is.

Csak akkor kezdjük el visszapakolni a bútorokat, ha teljesen megszáradtak a falak. Csináljuk kereszthuzatot, ezzel is elősegítve a száradást és a szellőzést. A festékszagot hatástalanítani tudjuk, ha citromolajat párologtatunk. Ezt nem muszáj boltban vásárolnunk, házilag is nagyon jó minőségű illóolajat tudunk készíteni. Vannak olyan korszerű festékek, amik szinte szagtalanok. Ha ezt nem engedhetjük meg magunknak, akkor egész nap legyen nyitva az adott szobában az ablak. Amíg a szoba szellőzik, visszaszerelhetjük a kapcsolókat, képeket, dekorációkat. Célszerű az ajtókat, ablakkereteket lemosni, az üvegeket, tükörfelületeket megtisztítani.

Szobafestés után kettő fontos dolgunk maradt. Először visszapakoljuk a bútorokat, kiegészítőket, szőnyeget, padlószőnyeget. Majd üljünk le megelégedetten a kedvenc fotelunkra, kanapénkra és gyönyörködjünk a színek által újjá varázsolt otthonunkban.

Tudja meg, hogy mennyibe kerül, MOST:

Név (kötelező)

E-mail (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Település:

Festendő felület négyzetméterben

Hőszigetelőfesték alkalmazásának helye, Kérem válasszon a legördülő listából:

Egyéb a felhasználással kapcsolatos kérdés, megjegyzés: